fbpx

„Még a szagát se ismerik az ifjak” – Beszélgetés Pista bácsival, az utolsó promptfaragó mesterrel

Bevezetés

Manapság, amikor mesterséges intelligenciák szinte pillanatok alatt képesek szövegeket és képeket létrehozni, már kevesen emlékeznek arra az időre, amikor a promptfaragó mesterség valódi kézműves szakmának számított. Egy olyan világról beszélünk, ahol minden egyes prompt aprólékos odafigyelést és szakértelmet igényelt, hogy a technológia végül azt alkossa meg, amit a mester megálmodott. Ma, amikor mindenkinek AI-generátorok állnak a rendelkezésére, szinte elképzelhetetlen, hogy valaha is léteztek olyan szakemberek, akik ezzel foglalkoztak. Beszélgetőpartnerünk, Pista bácsi, az utolsó promptfaragó mester, aki ma is emlékszik a mesterség minden apró fogására.

I. A promptfaragás aranykora – Amikor a mesterség még virágzott

„Hát igen, fiatalember, régen nem volt ám olyan egyszerű ez a dolog! Nem volt csak annyi, hogy beírjuk, hogy ‘csinálj nekem egy képet valami szépről’ és aztán kész is van” – meséli Pista bácsi, egy csepp nosztalgiával a hangjában. „Akkoriban minden szót gondosan meg kellett válogatni, mert hát a gépek nem voltak olyan okosak, mint most. Egy-egy jól sikerült promptot hosszú órákon át faragtunk, míg végül elértük a kívánt eredményt. Minden vesszőnek és pontnak jelentősége volt. Olyan volt ez, mint a fafaragás: lassan, türelemmel haladtunk előre.”

A mesterség nem volt egyszerű, de azok, akik ebben a szakmában dolgoztak, mélységes elhivatottságot éreztek. A jó promptfaragó titka az volt, hogy megértette az emberek szándékát, és a technológiával képes volt azt úgy összekötni, hogy a végeredmény kielégítő legyen. „Az emberek tiszteltek minket, mert tudták, hogy mi értettünk hozzá. Ha valaki jó promptot akart, nem lehetett csak úgy félvállról venni.”

II. A promptfaragás eszköztára – Egy régi szakma bonyolult titkai

Pista bácsi a mesterség eszközeiről is megemlékezik. „Tudod, akkoriban nem voltak ilyen csilli-villi programok, mint most. Nem voltak színes-szagos felhasználói felületek. Egy szöveges parancssorral dolgoztunk, és minden egyes szónak jelentősége volt. Ha egyetlen karaktert kihagytál, a rendszer összeomlott. Nem volt automatikus hibaellenőrzés meg javítás, mint manapság, hanem kézzel kellett újra meg újra átírni a promptot, amíg tökéletes nem lett.”

A szakma legfontosabb eszközei a precizitás, a kitartás és a szinte művészi szintű nyelvhasználat voltak. „Volt egy régi mondásunk: ‘A prompt nem gépelés, a prompt faragás’. Ezt az ifjak már nem értik – mondja Pista bácsi, egy kis szomorúsággal. – Ma már csak gyorsan összedobnak valamit, és azt hiszik, az is jó lesz.”

III. A mesterség hanyatlása – Miért veszett el a promptfaragás tudománya?

Amikor arról kérdezzük Pista bácsit, hogy miért halt ki a mesterség, határozott választ ad. „A mesterséget az automatizálás ölte meg. Eljött az az idő, amikor már nem kellett a tudás, mert a gépek mindent helyettünk csinálnak. Ma már mindenki promptfaragó, de igazi mestert keveset látni. Megy a kattintgatás, aztán valahogy kijön valami, de hol van már a régi precizitás? A mesterség szépsége elveszett a gyorsaság és az egyszerűség oltárán.”

Az utóbbi évtizedekben a mesterséges intelligencia forradalma végleg megváltoztatta ezt a területet. Már nincsenek bonyolult kézi promptok, nincs szükség a finomhangolásra, hiszen a gépek már önállóan értelmezik a parancsokat. „Nekünk régen volt egy sajátos nyelvünk, amit csak a promptfaragók ismertek. Most meg? Beír valaki pár szót, és kész a “mestermunka”. Persze csak szerintük!”

IV. Visszatérhet-e a promptfaragás? – Van még remény a régi mesterség újraéledésére?

Bár a mesterség már-már eltűnt, Pista bácsi mégsem adja fel a reményt. „Lehet, hogy ma már nem annyira divatos ez a kézműves szakma, de ki tudja, mit hoz a jövő. Olyan ez, mint a régi bakelitlemezek – eltűntek, aztán most újra felkapottak lettek. Talán eljön még az idő, amikor az emberek rájönnek, hogy a jó prompt valódi munka, nem csak kattintgatás.”

A technológia gyors fejlődése mellett az egyéni alkotók iránti vágy is megmaradt. Az emberek még mindig keresik a kézműves munkákat, a személyes kapcsolatot a digitális világban. „Talán egyszer majd valaki felfedezi újra, hogy milyen öröm van abban, ha valamit lassan, odafigyelve alkotunk meg” – mondja reménykedve.

Zárás: A mesterség végnapjai, de az emlék örökre megmarad

A promptfaragás mestersége tehát ma már szinte eltűnt, de Pista bácsi, az utolsó mester, még mindig őrzi a szakma titkait. Bár a modern technológia egyre inkább átveszi az uralmat, a kézműves promptok iránti vágy talán sosem fog teljesen kihalni. Ahogy Pista bácsi mondja: „Lehet, hogy a mesterség véget ért, de az emléke örökre velünk marad.”