fbpx

Bizonytalan, hogy melyik WordPress hosting szolgáltatást válassza?

2022.03.02.

Mit tudnak a különböző WordPress hosting megoldások és hogyan válasszon közülük?

Ha folyamatosan és biztonságosan működő WordPress weboldalt szeretne, eljut arra a pontra, amikor választania kell a különböző hosting szolgáltatók kínálatából. Nem könnyű feladat ez, hiszen az ajánlatokban szereplő „hosting” „osztott”, „felhő” és egyéb szakmai kifejezések jelentésének és fontosságának ismerete nélkül nehéz felelősen dönteni.

A legnagyobb segítség ebben az esetben az, ha megérti, hogy az eltérő szintű szolgáltatások milyen előnyökkel járnak és miben könnyítik meg a weboldala működését. Ha tisztában van a szolgáltatási szintek alapvető jellemzőivel, már el tudja dönteni, hogy a vállalkozásának éppen melyik csomagra van szüksége, és mikor érdemes magasabb szintre váltani.

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a 3 fő WordPress hosting szolgáltatási szintet, ezzel megkönnyítve az Ön döntését.

 

A három fő WordPress hosting szolgáltatási típusról dióhéjban

Az alábbi táblázat segítségével gyorsan áttekintheti, melyik WordPress hosting szint mit kínál. A tulajdonságokat egy 1-5-ig terjedő skálán pontoztuk.

 

A három fő WordPress hosting szolgáltatás típus

Osztott tárhely

Virtuális privát tárhely

Cloud (felhő) tárhely

Kinek ajánljuk?

kezdő vállalkozások első weboldalának

közepes forgalmú weboldalaknak

nagy forgalmú weboldalnak vagy átlagos webshopnak

Gyorsaság

1-2

3-4

4-5

Stabilitás

4-5

4-5

5

Terhelhetőség

1

3

5

Egyedi beállítási lehetőségek

1-2

5

5

Átlagár

12-15.000 / év

4-6.000 / hó

6-8.000 / hó

Egyes mezőkben azért szerepelnek tól-ig értékek, mert a szolgáltatók eltérő jellemzőkkel kínálják a csomagokat. Az árakat a magyar piacon 2021-ben elérhető szolgáltatók árainak átlaga alapján számoltuk ki, nem reprezentatív minta alapján.

 

Részletesen az egyes WordPress hosting szolgáltatásokról

Mielőtt belemerülünk a részletekbe, felhívjuk a figyelmét arra, hogy a következőkben az általános WordPress hosting szolgáltatási típusokat mutatjuk be, nem konkrét cégek által ajánlott csomagokat. Továbbra is az Ön feladata lesz a megfelelő szolgáltató és csomag kiválasztása, de az alábbiak ismeretében már sokkal könnyebb lesz döntést hoznia.

Új web hosting szolgáltató keresésekor az alábbi fő kritériumokra kell figyelnie:

  • skálázhatóság (terhelhetőség)
  • biztonság
  •  támogatás
  •  jó hírnév, értékelések

Most a szolgáltató cégek által ajánlott legnépszerűbb WordPress hosting típusok jellemzőit vesszük sorba.

Osztott (shared) tárhely WordPress oldalaknak

Ha osztott tárhelyet használ, sok más ügyféllel osztozik ugyanazon a szerveren. Úgy lehet elképzelni ezt, mint egy plázában lévő üzlethelyiség bérlését.

Első pillantásra egy adott tárhelyen történő osztozás veszélyesnek tűnhet, de megvannak az előnyei:

  • alacsony ár: A szolgáltatók a szerver megosztásával elért megtakarításaik egy részét továbbadják az ügyfeleknek.
  • egyszerű indulás: Az osztott tárhelyű szolgáltatásnak általában egyszerű a használata, sokszor még a WordPress beállítását is segíti Önnek a szolgáltató.

Ez a csomag a legjobb választás, ha Ön az első weboldalát indítja el éppen, vagy ha nem szeretne gyorsan haladni, és későbbre hagyná a fejlődés lehetőségét. Ez a szolgáltatási szint csaknem minden hosting szolgáltató kínálatában megtalálható, igen kedvező áron.

Virtuális privát szerver

Az osztott tárhelyhez hasonlóan a VPS (Virtual Private Server), azaz a virtuális privát szerver esetében is a többi felhasználóval osztozik a tárhely hardware eszközén. Azonban ebben az esetben egy elkülönített, virtuális helyet biztosítanak, amit kizárólag Ön használ. Tekintsük ezt úgy, mintha az Ön üzletének egy saját szintje lenne egy bevásárlóközpontban.

Így bár nincs kizárólagos hozzáférése a teljes szerverhez, mégis jobban elkülönül a tárhelye a többiekétől, mint az osztott tárhely esetében. Ez az alábbi előnyökkel jár:

  • kijelölt erőforrások: Minden virtuális egyedi szerver kizárólag az Ön tárhelye, nem kell másokkal osztozni rajta.
  • egyénre szabhatóság: A legtöbb VPS lehetőséget ad arra, hogy egyedi igényeihez igazítsa a beállításokat, például az operációs rendszer és a használt erőforrások megválasztását.
  • relatív olcsó ár: Bár az egyszerű osztott tárhelynél drágább, még mindig kedvező, költségtakarékos választás.

Sok szolgáltató kétféle módon kínálja a VPS csomagot: menedzselt és nem menedzselt formában. Az menedzselt hosting tökéletes választás Önnek, ha szeretné a csomag előnyeit élvezni, viszont nem akar vagy nem is tud a különböző kézi beállításokkal bajlódni, míg az utóbbi mellett akkor döntsön, ha van szerver konfigurációban tapasztalata. Természetesen a menedzselt hosting drágább a nem támogatott formánál.

Mi a menedzselt hosting? Olvassa el itt!

Cloud (felhő alapú) tárhely

A WordPress hosting szolgáltatási szintek eddig bemutatott változataitól jelentősen eltér ez a csomag.

Technikailag ez is virtuális egyedi tárhelyet kínál, azonban mindegyik virtuális „gép” több szerveren megosztva működik. Erre utal a „felhő” név.

Ennek a csomagnak a legfőbb előnyei:

  • kiváló stabilitás: Mivel a virtuális gép több szerveren megosztva működik, gyakorlatilag soha nincs túlterheltség/szerverleállás.
  • kitűnő skálázhatóság: Mivel olyan VPS-t használ, amely több szerverről működik, az erőforrásai bármikor megnövelhetőek, így kielégítik az eseti kiugró forgalomnövekedés igényeit is.

Ez a hosting megoldás még viszonylag újnak számít a piacon. Ha úgy gondolja, weboldala kinőtte az egyszerű VPS kereteit, és egy olyan csomagot keres, ami a megnövekedett forgalmat is kezelni tudja, ezt a csomagot válassza!


Menedzselt WordPress hosting

Ez tulajdonképpen nem egy klasszikus értelemben vett hosting típus. A dolog lényege az, hogy bármelyik hosting-hoz adható, emelt szintű szolgáltatásokat tartalmaz. Ezek a szolgáltatások a biztonsági mentés, betörésvédelem, a WordPress rendszer és kiegészítőinek frissítése, további (szoftveres) sebesség-növelés, és csomagtól függően adunk hozzá havi 1-3 óra ingyenes tartalomfrissítést is.

A Menedzselt WordPress Hosting szolgáltatást alapvetően Cloud hostinghoz adjuk. Három fő csomagunk van, a vállalkozások méretére és jellegére szabva (Economy, Business és Business Pro csomag). A kisebbtől a közepesen nagy forgalmú weboldalak/webshopok számára tudjuk ezeket ajánlatni. A nagy napi látogatottságú weboldalak és nagyobb webáruházak egyedi ajánlatot kapnak.

A legkisebb, árérzékeny, egyéni- vagy mikrovállalkozó ügyfelek osztott vagy saját tárhelyre is kérhetnek menedzselt hostingot. Kialakítottunk erre a a célra egy nagyon egyszerű ajánlatot (Micro csomag).


Összefoglalva az eddigieket

A jó szolgáltató és a megfelelő WordPress hosting megoldás kiválasztása egyaránt fontos döntés. Ez a választás alapvetően meghatározza a rendelkezésre álló erőforrásokat és ezzel befolyásolja a weboldal működésének minőségét. Ahhoz, hogy felkészülten, a saját igényeinek megfelelően döntsön ebben a kérdésben, fontos megismernie az elérhető hosting szolgáltatásokat.

Jelenleg ezek közül a WordPress hosting megoldások közül választhat:

  1. Osztott tárhely (shared hosting): költséghatékony megoldás kis weboldalaknak
  2. Virtuális egyedi szerver (VPS): megfelelő, ha kizárólagos megoldást keres méltányos áron
  3. Felhő (cloud) tárhely: a VPS fejlettebb, kiválóan skálázható változata

Mi a Cloud hosting-ot használjuk a menedzselt szoltáltatásainkhoz. Mindamellet, ha az Ön vállalkozása még nagyon kezdeti fázisban van és minden kiadásra oda kell figyelni, akkor a Micro csomagot is választhatja. De amint a vállalkozása fejlődik (akár pár hónap elteltével), érdemes lesz felfelé váltani, a Cloud hosting sebessége és terhelhetősége miatt.

Kérdése van vagy segítségre van szüksége a megfelelő WordPress hosting szolgáltatás kiválasztásához? Forduljon hozzánk bizalommal!

Rendelje meg most

Szeretné, ha telefonon tájékoztatnánk?

Melyik csomagot kéri?*

Van kuponja?