fbpx

6 figyelmeztető jel arra, hogy itt a honlapfrissítés ideje

2023.02.22.

Hogyan döntsük el, hogy ideje elgondolkozni a weboldalunk frissítésén, felújításán, esetleg teljes cseréjén? Ezek a figyelmeztető jelek segítenek

 

Egy jól működő weboldal alapvető eszköz vállalkozása sikeréhez. Legyen szó webdesignról, tartalomról, vagy az oldal betöltődési sebességéről, fontos, hogy időről időre törődni kell vele, hogy versenyképes maradjon. 

 

Mikor kell frissíteni egy weblapot?

A WordPress verziókat, pluginokat rendszeresen, havi szinten. Azonban, ha a kérdés arra irányul, hogy mennyi egy átlagos weboldal élettartama, akkor a kérdésre a jó válasz az, hogy attól függ.

Sajnos egy jól karbantartott, rendszeresen gondozott, frissített honlapnál is eljön az idő, amikor újra kell gondolni, tervezni a dolgokat. Átlagosan – eddigi tapasztalatunk szerint – erre két-három évente sort kell keríteni. A weboldal felújítás nem odázható el, hiszen a technológia gyors fejlődése teszi szükségessé.

Felújításra váró honlap

Miért kell rendszeres honlapfrissítés, felújítás?

Ugyanaz a telefonja, mint mondjuk három, négy éve? Ugyanazt a laptopot használja, ugyanazokkal a programokkal? – valószínűleg nem. Sőt, az ügyfelei sem. Viszont az ő elvárásuk változatlan: kiváló felhasználói élményt akarnak kompromisszumok nélkül. Ebből következik az, hogy a honlapjának lépést kell tartania a folyamatosan változó technikai igényekkel.

Ugyanazt árulja és ugyanannyiért mint régebben?  – valószínűleg erre is nemleges lesz a válasz. A weboldalának tehát mindig naprakésznek kell lennie cége és a piac igényei szerint.

Cikkünkben összegyűjtöttem hat olyan jelet, melyekből észreveheti: eljött a honlapfrissítés ideje.

 

1 Csökken a konverzió vagy a leadek száma

Ha a weboldala nem teljesít megfelelően, nem termel pénzt Önnek, az a legnagyobb probléma. Ha webhelye elavult, csökkenni kezd a konverziók száma. Ilyen esetben fontos megnézni az adatokat az Analytics és a Search Console felületén és elkezdeni feltárni a forgalomesés okait. Nem csak az elavult oldal lehet ennek oka! A Google Search Console hibajelzéseire különösen érdemes odafigyelni.

Sérült weboldal felújítása

2 Elavult tartalmakkal találkozik a látogató

 

A megjelenő tartalom minősége kulcsfontosságú, legyen szó szövegekről, képekről, árlistákról vagy termékleírásairól. Minden tartalmát rendszeresen frissítenie kell, ez hozzátartozik a jó felhasználói élményhez. Ugyanez vonatkozik a keresőben elért pozíciók fenntartásához, sőt javításához. A honlapfrissítés során a technikai paraméterek és a divatos megjelenés mellett a SEO szövegírás is segít, hogy egyre több értéket nyújtson a felhasználóknak.

 

A minőségi tartalom a keresőoptimalizálás fontos része, így szánjon időt arra, hogy  új kulcsszavakat, képeket, videókat adjunk hozzá, és eltávolítsunk mindent, ami már nem aktuális. A felhasználók sokkal vonzóbbnak és hitelesebbnek fogják találni az oldalát, ha látják, hogy mindig van friss tartalom. Ha már régóta nem frissítette tartalmát, akkor itt az ideje elkezdeni!

 

3  A sérülékeny, gyenge weboldalt biztonságossá kell tenni

 

A WordPress oldal biztonsági karbantartása mindig elsődleges fontosságú Önnek is és a felhasználóknak is. A GDPR bevezetése óta a vállalkozásoknak ki kellett képezniük magukat a személyes adatok gyűjtésének és a biztonságnak a csínját-bínját illetően. Naprakészen kell tartania webhelye biztonságát, valamint cége adatkezelési irányelveit. 

A HTTPS-tanúsítvány (SSL tanúsítvány) minden weboldal számára elengedhetetlen. A megfelelő tanúsítványok használatának elmulasztása azt jelentheti, hogy a felhasználók a “nem biztonságos” figyelmeztetéssel találkoznak a böngésző címsorában, illetve az oldal akár meg sem jelenik a keresési találatok között!.

Weboldal felújítás alatt

4 . Lefagy, belassul, nehezen tölt be az oldal

 

A látogatóknak többféle módon kell hozzáférni az információkhoz, minden eszközön jó élményt kell kapniuk. Egy nem, vagy csak akadozva  reagáló weboldal garantáltan növeli a visszafordulási arányt, ezért optimalizálni kell a mobilokra és a táblagépekre, valamint az asztali számítógépekre is.

 

A mobileszközről érkező látogatók száma egyre nő, de ennek aránya iparágtól is függ: egy B2B szolgáltatónál nagyobb esélye van a desktop többletnek, míg általánosságban a mobileszközök aránya több, mint a fele, sőt, akár tisztán csak onnan is jöhetnek. A weboldalfrissítés témakörébe tartozik, annak biztosítása is, hogy minden eszközön jól és gyorsan jelenjen meg a tartalom.

5 Divatjamúlt webdesign és bonyolult az elrendezés

 

Sokan ezt tartják a honlapfrissítés fő okának, de mi szándékosan nem raktuk az első helyre. Ennek az az oka, hogy lehet bármilyen szép az oldal, biztonság, a technológia, vagy a tartalom nem megfelelő. 

 

A felhasználók felszínesek tudnak lenni, ha webdesignról van szó! Ha nem látnak valami olyat, ami modern, professzionális és szemet gyönyörködtető, akkor elhamarkodott ítéleteket fognak hozni az Ön cégéről. 

A látvány, a jó benyomás roppant fontos. Ne is ragadjunk ki részeket: minden, beleértve a logót, a képeket, a színeket és a betűtípust, hozzájárul ahhoz, hogy a felhasználó szimpatikusnak és hitelesnek tartsa a cégét. A honlapfrissítés szinte mindig együtt jár kisebb, vagy nagyobb redesign munkával, modernizálással.

Felújításra váró honlap

6. A versenytársainak már szebb oldala van

 

A piacon való hatékony szereplés sikerének titka hogy tanulmányozni kell a versenytársakat. Vessen egy pillantást honlapjukra, majd használja fel a tapasztalatait a weboldalkészítés, vagy frissítések során.  

Nem arról van szó, hogy másolni kell a konkurenciát, hanem arról, hogy tudjuk a gyengeségeiket és az erősségeiket. Ahogy a keresőoptimalizálás során mondjuk, legtöbbet az adott keresőkifejezésre első oldaltól lehet tanulni. Induljon ki abból, hogy a vevő szétnéz és keresgél a piacon mielőtt vásárol, így biztos, hogy összehasonlítja a látottakat.

 

Ahhoz, hogy céges honlapja, webshopja előnyhöz jusson, kell annyi friss piacismeret, hogy tudja, mit csinálnak mások. Ennek alapján csináltasson olyan weboldalt, amely vonzóbb a többinél, és ajánljon valami igazán egyedit.

 

Hogyan segíthetünk abban, hogy mindez megvalósuljon?

 

Kreatív webdesign és online marketing szolgáltatásokat kínálunk, hogy segítsünk vállalkozásának a növekedésben. Megoldásainkat az Ön igényeihez, a piacához igazítjuk. Ha további információkat szeretne honlapfrissítés, webdesign szolgáltatásainkról, keressen minket.